top of page

Pet pogrešnih uverenja u vezi sa etarskim uljima


Poslednjih dana bilo je nekoliko razgovora i komentara koji su me podstakli da razmišljam, a zatim i da napišem ovaj tekst koji će nadam se otkloniti mnogima dileme ili neka uverenja u vezi sa etarskim uljima, njihovim korišćenjem, nastankom.


1. Sva etarska ulja su ista.

To je daleko od istine. Ukoliko želite etarsko ulje najvišeg kvaliteta, potrebno je da izaberete kompaniju koja se od početka do kraja procesa nastanka etarskog ulja brine da krajnji proizvod bude čist. Važno je zemljište, seme, način destilacije, kao i deo biljke koji se destilira i naravno kako se destilira... Na tržištu je veliki izbor etarskih ulja, a veoma malo ih je čistih, koja imaju terapeutska svojstva i koja su potpuno bezbedna za upotrebu.


Mnogi će pomisliti da etarsko ulje nane iz lokalne prodavnice po ceni od nekoliko stotina dinara dovoljno dobro da upotrebu, ono će možda mirisati na nanu, ali teško da će imati terapeutski efekat...


2. Koristite ulja svakodnevno.

Uvrstite ih u svakodnevnu negu lica i tela. Lako je, evo nekih ideja:

  • Nekoliko kapi etarskog ulja (lavande, nane, kopaibe...) možete dodati u kupku ili prilikom tuširanja (staviti kap dve na dno kade i zatvoriti odvod). Prava SPA kupka!

  • Dodati nekoliko kapi etarskog ulja u kokosovo ulje i izmasirati telo nakon tuširanja.

  • Čajevac je sjajan za čišćenje kože, za tretiranje bubuljica...

  • Tamjan smanjuje sitne bore i čini da koža sija.

  • Odličnu ideju sam videla kod prijateljice koja ima u određenim prostorijima grupisana etarska ulja u odnosu na to kako i kada ih koristi. Tako jedna stoje u kupatilu na polici, druga u kuhinji, treća u dnevnoj sobi... Sjajan način da ne zaboravite da ih koristite je da vam uvek budu na dohvat ruke!


3. Nisu sva etarska ulja za oralnu upotrebu.

Obratiti pažnju koja se etarska ulja mogu koristiti oralno, a zatim uživati u predivnim ukusima biljaka i voća. Možete ih dodavati u osvežavajuće i tople napitke, smutije, kolače, razna jela...


Treba obratiti pažnju da neka etarska ulja imaju zagrevajući efekat, takva ulja mogu da nadraže kožu. Rekcije su individualne i zato je potrebno pre nanošenja etarskog ulja na kožu izvršiti test tako što se mala količina ulja zajedno sa još nekim baznim uljem (kokosovo, maslinovo...) stavi na jedan deo kože. Slično kao kad proveravamo da li je neko kozmetičko sredstvo prejako za naš tip kože.


Takođe neka etarska ulja su fotosenzitivna (reaguju kada su na koži u direktnim dodirom sa Suncem), treba voditi računa da se takva etrska ulja ne nanose na kožu leti i tokom sunčanja. Takva su sva ulja citrusa – pomorandže, limuna...


4. Sklanjati decu od etarskih ulja.

Treba deliti ono što je dobro i ono što volimo sa onima koje volimo. Tako je i sa etarskim uljima i sa decom. Potrebno je preduzeti određene mere opreza, ali iz mog iskustva nema ništa lepše od dece koja rastu i uče o moćnim kapima iz prirode i načinu na koji mogu da ih koriste u različitim situacijama. Za mene je to velika investicija u njihovu budućnost i zdravlje.


Pozivam vas da mi pošaljete pitanje ili dilemu u vezi sa etarskim uljima, njihovim delovanjem... Odgovoriću ili potražiti odgovor od aromaterapeuta.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

292 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page