top of page
Writer's pictureZoja Pavlović

Etarska ulja – čuda prirode u bočicama

Updated: Jul 23, 2021


Pisanje ovog blog posta posebno me je inspirisalo da se prisetim dana (godina) kada sam se prvi put srela sa etarskim uljima i da napišem kratak uvod u istoriju, način dobijanja, mogućnost korišćenja... Pre nego što pređem na meni često najzanimljiviji deo koji se tiče predstavljanja jednog ulja.


Važno mi je da naglasim da je ovaj tekst baziran na znanju koje sam neformalno poslednjih pet godina stekla iz ove oblasti i da je za ulazak u ovaj zaista predivan svet potrebno da imamo dobrog mentora sa kojim će svaki korak biti siguran i lak. Etarska ulja su postala moj izbor i sada ne mogu da zamislim dan bez njih. Primenjujem ih u svakodnevnom životu, kako ličnom, tako i cele moje porodice. Ulja udišemo, pijemo, mažemo. Koristimo ih pretežno preventivno, menjamo njima hemikalije kojima smo generalno previše okruženi, pomažu nam da se osećamo bolje kako na fizičkom, tako i na emotivnom nivou. Zanimljivo je da posle ovoliko godina retko kad da popijem lek kada me boli glava, kada sam u PMS-u, kada imam upalu mišića, bol u grlu, stomaku, kad se posečem ili opečem...


Imam svoju torbicu sa uljima koja jednostavno i prirodno pomaže i rešava mnoge situacije. Shvatila sam da kada sam popunjavala ćerkin zdravstveni list za letnji kamp da sam za svaku stavku imala na umu poneko etarsko ulje. Na kraju sam odlučila da spakujem jedno koje ona (koja sa uljima živi od treće godine) već zna da koristi...


Nekoliko bočica uvek nosim sa sobom, a kad krenem na put umesto putne apoteke u kojoj su se nekada nalazili lekovi sada su ulja. Ponesem dečji sirup za skidanje temperature za svaki slučaj i to je sve. Jedan isti (neotvoreni) nosim već godinama, ove godine mu ističe rok.


Duboko verujem da nam je u prirodi sve dato i većinu informacija koje ću sa vama podeliti su poznate vekovima. Postoje spisi čak i u Bibliji u kojima se pominju etarska ulja, a njihova primena poznata je u Egiptu, Kini...


Šta su etarska ulja?

Etarska ulja predstavljaju koncentrovani, aromatični biljni ekstrakt, takozvanu esenciju (krv) biljke. Biljke od kojih dolaze etarska ulja moraju biti izuzetno čiste a to podrazumeva da se o etarskom ulju brine od podneblja u kojem raste, zemljišta, semena (ono ne sme biti klonirano), obrade biljke pa sve do kontrole kvaliteta i pakovanja mora biti pod budnim okom stručnjaka. Jedino takva su ulja su terapeutska i samo takva mogu da nam pomognu. Prava i čista etarska ulja možemo prepoznati i po ceni jer njihova proizvodnja, a pre svega količina koja se dobija (malo ulja od velike količine sirovina) je izuzetno zahtevna. Na svetu je samo 1% etarskih ulja terapeutsko, a od toga samo 5% apsolutno bezbedno da se pije. Ovo je najvažnije imati na umu kod odabira kompanije čija ulja koristimo.


Etarska ulja su potentna, lako ispariva, a koncentracija aktivnih supstanci koji se u etarskom ulju nalaze im omogućavaju izuzetnu efikasnost.


Kako se koriste etarska ulja?

Etarska ulja se mogu udisati, mogu se koristiti topikalno (nanositi na kožu) i mogu se piti. Za udisanje je moguće koristiti difuzere koji po nekoliko sati u prostor raspršuju nano čestice ulja i tako prostorija u kojoj boravimo ili čitav dom postaju prava mala oaza. Možemo ih mazati na kožu, nanositi razblažene sa još nekim nosećim (baznim uljem) kao što su kokosovo, maslinovo, jojobino, lešnikovo... A određena ulja se mogu uzimati oralno – mogu se piti u vodi, mlakim čajevima, sa medom...


Zašto biram etarska ulja?

  • Efikasna su, izuzetno brzo deluju.

  • Divno mirišu.

  • Laka su za primenu.

  • Dostupna su.

  • Izvor su neprekidnog učenja i inspiracije.

  • Podstiču me na razmišljanje, kombinovanje, istraživanje.

  • Radujem se svakom novom ulju koje otkrijem i isprobam.


Limun – Sunce u bočici


Odlučila sam se da prvo ulje o kojem ću pisati bude etarsko ulje limuna jer njega zovu i Sunce u bočici. Ono je savršeno ulje zbog njegove izuzetno široke primene. Može se koristiti na razne načine, najčešće ga pijem i stavljam u difuzer jer teško odolevam njegovom mirisu i ukusu. U poslednje vreme ga sve više koristim i za kuvanje i to je nova oblast u kojoj istražujem ovo ulje koje svakodnevno koristim već punih pet godina.


Da bi se dobila jedna bočica etarskog ulja limuna potrebno je 75 plodova. Etarsko ulje limuna dobija se hladnim presovanjem belog dela kore limuna.


Ono ima izražena antiinflamantorna, antibakterijska, antifugalna svojstva. Pomaže imuni sistem i njegov zdrav odgovor na infekcije. Diuretik je i pomaže kod izbacivanja tečnosti iz organizma. Čisti krvne sudove, kao i urinarni trakt. Čisti prostor i naše telo. Odličan je za varenje. Sjajna je podrška našem nervnom sistemu, hladi ga i opušta. Sastojak je mnogih mešavina u kojima su druga etarska ulja. Dobar je dodatak za razne dresinge i marinade. A sve više ga primenjujem i u poslasticama. I dan počinjem sa limunom. Popijem čašu mlake vode sa nekoliko kapi ovog etarskog ulja. Balansira PH vrednost organizma i čisti telo od toksina.


Kako koristim limun?

  • Svako jutro ga pijem.

  • Nekoliko kapi u vodi u kojoj perem voće i povrće – posebno jagode, maline...

  • Voda za nekoliko kapljica limuna pomaže kod urinarnih infekcija, bakterija i upale mokraćnih kanala.

  • Za uklanajnje loših mirisa i kako bih pročistila prostor od bakterija i virusa iz prostora stavljam ga u difuzer.

  • Stavljam nekoliko kapi u vodu kada želim da dezinfikujem radne površine.

  • Pokazao se odličan kod dece u slučaju afti, kao i raznih ranica u ustima.

  • Koristima ga u kombinaciji sa etarskim ulje nane i lavande za otklanjanje alergijskih reakcija. Postoje dva protokola korišćenja pre alergije i onaj kada je nastupila alergijska reakcija.

  • Svakog dana deca u školu idu sa flašicom vode u kojoj je nekoliko kapi limuna ili nekog drugog citrusa.

  • Etarsko ulje limuna me osvežava i hladi tako da ga leti pijem češće nego inače.

  • Pravim razne DIY proizvode (više o tome o narednim postovima).


Mere opreza: etarsko ulje limuna (a i svih ostalih citrusa – pomorandže, mandarine, grepfruta, bergamota) su fotosenzitivna pa je važno da se deo kože koji je namazan ne izlaže suncu barem 12 sati. Zato leti radije pijem i stavljam u difuzer limun nego što ga nanosim na kožu.


Prekoračila sam dužinu blog posta a shvatam da nisam pomenula frekvencije na kojoj ulja funkcionišu... Ipak sada stajem do sledećeg puta kada ću frekvenciju objasniti uz priču o etarskom ulju nane.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils.


Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page