top of page
Writer's pictureZvokica Yoga

Onlajn čas joge


Od ove godine nekako je sve postalo onlajn. Naravno, i ranije su postojale onlajn usluge, ali smo nekako bili slobodniji da biramo ono što odgovara našim potrebama, afinitetima, okolnostima. Ove godine nam se onlajn usluga nametnula kao skoro jedina opcija. Neki su otkrili da im to više odgovara. Drugi pak baš zbog te nemogućnosti izbora odbijaju da prihvate ovakav način komunikacije i saradnje postavljajući pitanje zar je moguće da baš sve bude onlajn. Da li joga može da bude onlajn?


Onlajn joga odavno postoji, ne samo od ove godine. Postoje brojne škole, kursevi i njihovi polaznici. Nameće se odgovor da može biti onlajn joga. A kakva je to joga? Po čemu se razlikuje od regularne joge u sali?


Za početak treba napraviti razliku između dve vrste onlajn joge. Jedna je ona koja je unapred snimljena i korisnik je pušta i koristi onda kada njemu odgovara. Nešto kao nekad joga na video kaseti, CD-u ili DVD-u, samo se što se sada čas nalazi na različitim platformama za pregledanje video zapisa, YouTube, Vimeo, Udemy ili komercijalnim sajtovima. U ponudi su celi časovi joge ili vežbe za određene delove tela, za određene nivoe, različite dužine trajanja, različite vrste joge... U ponudi su i meditacije, vežbe pranajami i slično. Prednost ove forme jeste što je koristite onda kada vama to odgovara. Nedostatak je što te na ovakvom času instruktor ne vidi tako da ako ne radiš "ispravno", nema ko da ti sugeriše kako da u položaj uđeš pažljivije, smislenije, sa više osećaja za tvoje telo. Jer ono što je snimljeno jeste jedna uopštena instrukcija. Na regularnom času instruktor prati vežbače i prilagođava svoju instrukciju njihovom pokretu. Mana je takođe što neki kada znaju da mogu da odrade vežbe kad god, ne urade to nikada. To su oni koji su skloni odlaganju.


Postoje i onlajn časovi koji idu uživo. Kao čas u sali, zakazani su u određeno vreme, samo ne odete u salu već radite to od kuće, iz bašte, sa plaže, tamo gde se nalazite i imate internet. Mislim da su ovo najčešće kompletni časovi joge, meditacije, pranajame. Sve je kao u sali, samo što ne ideš nigde. Prednost ovakvog časa je što sam sebi kreiraš ambijent, ne trošiš vreme na odlazak i povratak, možeš da izabereš omiljenog učitelja, čak i preko okeana, ne gubiš časove kada si na godišnjem odmoru ili službenom putu, a nema mogućnosti odlaganja. Čas je tad kada jeste i ako se ne pojaviš, propustio si ga.


Mana svih onlajn časova je nedostatak grupe, zajedničke energije šale. Ako isključiš svoju kameru, ili ako ima previše vežbača tako da ne staju svi na jedan ekran da ih instruktor prati, instruktor je prinuđen da daje uopštenu instrukciju koja možda nije prilagođena tebi i tvom telu.


Nedavno sam otkrila da postoje platforme gde postoje 24 sata uživo onlajn časovi, jedna od njih je Ompractice. Platforma na kojoj uvek ima neko ko drži čas uživo! Ja bih to nazvala Yoga Instructor on Demand - instruktor joge na zahtev.


Postoji more onlajn joga škola. Većina njih je na engleskom jeziku: Yoga International, Gaia, Yoga Girl, Omstars su samo neki od njih. Danas je sve više joga studija i instruktora u Srbiji prešlo da radi onlajn, kao i ja uostalom. Ali ako neko želi da istraži malo više, može da krene sa instrgarm profila JogaSrbija koja na jednom mestu okuplja sve ili što više joga instruktora na jednom mestu.


Šta ja mislim o ovome? Vežbanje joge onlajn nam omogućava da čas joge prilagodimo sebi i svojim trenutnim potrebama i mogućnostima. Čak i putovanja ne moraju biti prepreka. Jer sve što ti treba je dva kvadratna metra za tvoju prostirku i tebe, internet i neki uređaj za gledanje i slušanje časa. Može i telefon.


Ono što nedostaje jesu grupa i njena energija, nedostaje druženje pre i posle časa, nedostaje eventualna asistencija instruktora, možda i neka joga pomagala ako nemaš svoje lične. Takođe, neko ko se prvi put susreće sa jogom se može osećati zbunjeno i nebezbedno, ali sada postoje opcije i za to. Individualni časovi, specijalni časovi za početnike...


Najlepše je da postoji mogućnost izbora i svako treba da izabere ono što njemu odgovara. Ali se ne treba obeshrabriti ako na trenutke budemo svedeni na opciju koja nam nije prvi izbor jer i ona ima svojih prednosti.


Namaste.

Photo by Mikael Blomkvist from Pexels


46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page