top of page
Writer's pictureZoja Pavlović

Lavanda – kraljica i prva pomoć u svakoj situaciji


Mirisi kod nas izazivaju različite emocije i sećanja. Lavanda ima posebno nežan miris koji volim da osetim svaki dan. Podseća me na more, slobodu, na bezbrižnost, dokolicu, mir, spokoj, sigurnost, lep san...


Lavanda (Lavandula angustifolia) se koristi vekovima. Stari Grci su je koristili u medicinske svrhe lečeći respiratorne tegobe, dok su Rimljani više uživali u blagovornim kupkama u koje su dodavali lavandu. Cveće lavande držalo se u sobama kako bi se zaštitili od zaraznih bolesti, poznato je da je kraljica Elizabeta I stavljala kap lavande u čaj da bi se opustila... Izuzetno delovanje lavande na regeneraciju tkiva i brzo zarastanje rana otkrio je francuski naučnik Rene Getefusi 1928. godine izvodeći eksperiment u laboratoriji tokom kojeg se povredio. Opekotine je lečio etarskim uljem lavande i smatra se tvorcem reči "aromaterapija". Lavanda je i ulje koje se naziva "majkom etarskih ulja".


Danas lavanda je poznata po svojim antiseptičkim, antigljivičnim, analgetskim, antiupalnim, regenerativnim svojstvima. Koristi se kod respiratornih problema, visokog krvnog pritiska, menstrualnih problema i različitih problema sa kožom kao što su ožiljci, posekotine, ekcemi, psorijaza, opekotine...


Lavanda ima umirujući, relaksirajući efekat kako na fizičkom tako i emotivnom nivou. Lavanda pomaže koncentraciju i mentalnu aktivnost.


Sjajno se kombinuje sa drugim etarskim uljima. Moja omiljena kombinacija za veče su lavanda i tamjan u difuzeru.


Jedino pravilno uzgajana, čista lavanda ima terapeutsko dejstvo. Važno je imati na umu da se na tržištu nalazi izuezetno malo etarskih ulja koji su zaista nastali od lavande. Većina ih je nastala sintetički.


Kako koristim lavandu?

Lavanda je etarsko ulje koje nosim i kad idem do prodavnice, da bi bila uz mene kada imam najmanju moguću torbu. Lavandu nose često i moja deca kada idu bez mene jer je ona na šta prvo pomisle kad se udare, ogrebu, kada ih ujede komarac...


  • Lavandu namažem na čelo i slepoočnice kada me boli glava. Kada želim da pojačam efekat dodam posle nekoliko minuta i nanu.

  • Namažem je na stomak tokom menstrualnih tegoba. I u ovoj situaciji dodajem nanu ako lavanda ne otkloni bol u potpunosti.

  • Svaki dan stavim 2 kapi lavande u supenu kašiku kokosovog ulja i namažem se. Mažem i decu najčešće pred spavanje jer lavanda ima nežan, umirujući efekat i odlična je kao deo večernje rutine.

  • I da ponovim - obožavam etarsko ulje tamjana i lavande u difuzeru!

  • Predhodna kombinacija je odlična i za negu kože. Kapi ulja lavande i tamjana se pomeša nekim baznim uljem (kokos, maslinovo, jojobino...) i namaže se koža lica i tela.

  • Mažem je direktno na kožu kod posekotina, opekotina, raznih ranica, bubuljica...

  • Nakon napornog dana napravim kupku za telo ili stopala u kojoj je nekoliko kapi lavande.

  • Pravim sprej za prostoriju i posteljinu. U staklenu boćicu sa raspršivačem 30 ml destilovane vode dodam 10 kapi etarskog ulja lavande.

  • Lavanda je sastavni deo kombinacije koju koristim ako dođe do alergije. Pijem dnevno po tri kapi ulja lavande, nane i limuna.

Sva etarska ulja, pa tako i ulje lavande možemo koristiti na više načina. Možemo ga koristiti u difuzeru – raspršivati i udisati. Difuzeri koje koristim su ultrasonični - oni raspršuju mirisnu paru u više miliona čestica i tako obogaćuju prostor mirisom, oni su ujedno i ovlaživači vazduha, a imaju i ambijentalno svetlo u nekoliko boja. Ako nemam difuzer pri ruci, sprovodim "suvu inhalaciju" tako što se na dlan stavim kap ulja protrljam i udišem miris sa dlanova. Nakit za etarska ulja mi je posebno zanimljiv, imam ogrlicu i narukvicu, a moja ćerka ima divnu narukvicu u obliku bubamare. Ovaj nakit sadrži lava kamen koji upija etarsko ulje i tako ga nosimo sa sobom.


Možemo ih koristiti topikalno. Nanosimo ih na kožu, neka etarska ulja je moguće nanositi drektno a neka je važno razblažiti sa još nekim baznim uljem (maslinovo, kokosovo, lešikovo...). Oralno – možemo ih piti. Postoji više načina – nekoliko kapi u čaši vode, sa malo meda ili nekog baznog ulja ili ukoliko je potrebno popiti veću količinu jakih začinskih ulja koriste se providne biljne kapsule koje se napune uljima i progutaju kao bilo koja druga kapsula.


U slučaju etarskog ulja lavande nisu poznate kontraindikacije ali uvek treba biti oprezan. Prvo korišćenje etarskog ulja treba testirati na maloj površini kože i sačekati nekoliko minuta kako bismo se uverili da nema reakcija. Takođe treba imati na umu da nisu sva ulja namenjena za sva tri načina korišćenja.


Lavanda je bezbedna i može se slobodno koristiti na sve načine, čak je poznata i njena primena kod dece u najranijem uzrastu.


Za lavandu, ali i ostala etarska ulja je važna doslednost u korišćenju. Potrebno je da ih koristimo redovno i svakodnevno duži period kako bismo do kraja istražili njihove mogućnosti i delovanja.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page