top of page
Writer's pictureZvokica Yoga

Šest razloga zašto vežbam ujutru

Updated: Aug 15, 2022


Da li je bolje vežbati ujutru ili uveče je stara debata i o tome će se uvek diskutovati. Iz jednog jednostavnog razloga, i jedno i drugo vežbanje ima svoje prednosti i mane, a svako od nas ima svoj bioritam i daje prednost onome što njemu prija. Ja lično vežbam i ujutru i uveče, ali više volim jutarnje vežbanje.


Ovde ću navesti šest razloga zašto ja više volim da vežbam jogu ujutru.


1. Lakše je odvojiti vreme samo za sebe

Savremeni način života svima nam je doneo brzinu. Brzinu obavljanja poslova, ali ne i manje obaveza. Kako brže obavljamo zadatke, njihov broj se uvećava. I tako, čim obavimo jedan, bacamo se na drugi zadatk. Tako ih obavljamo jedan po jedan, dan odmiče i dok dođe veče, već smo potpuno iscrpljeni i fizički i mentalno. Zato vrlo često uveče odustanemo od bavljenja bilo kojom fizičkom vežbom. U tom slučaju jutro je savršen izbor. Sve što je potrebno jeste ustati malo ranije i odraditi svoju praksu pre nego što bilo koja obaveza uskoči na naš dnevni spisak. Čak i pre nego što ostali ustanu.


2. Temperatura vazduha jutra je najbolja za vežbanje

Leti su jutra svežija od podneva ili večeri i zato ćemo se lakše odlučiti da ujutru vežbajući podižemo temperaturu tela. Zimi nam je, pak, teže izvući se iz toplog kreveta u još nezagrejan stan. Ali tada nam telesna vežba podiže temperaturu i ne primećujemo tu jutarnju hladnoću oko sebe.


3. Jutarnje vežbanje daje energiju za ceo dan

Poznato je da je telesna vežba najbolji način da se podigne energije i otkloni mrzovolja. Koliko puta vam se desilo da vas mrzi da odete na čas joge ili neki drugi trening i kada se ipak „odvučete“ i odvežbate, shvatite da ste uradili pravu stvar! Osećate se da možete pomeriti brdo. E pa zamislite da sa tim osećajem započinjete svaki dan!


4. Bolje raspoloženje

Fizička aktivnost je prirodni lek za stres. Tokom vežbanja mozak luči endorfin – neurotransmiter koji nam pomaže da savladamo bol i stres. Zar nije lepo započeti dan sa pozitivnim osećajem? Ja sam primetila da kada ujutru odradim svoje vežbe joge, mnogo manje me nervira gužva u saobraćaju i neke usputne „smetalice“ koje svako ima. Čini mi se da ih čak i ne primećujem!


5. Osećaj zadovoljstva

Svi želimo da možemo da se posvetimo sebi, da odvojimo vreme za sebe, da uvedemo zdrave navike. I vrlo često kažemo od sutra, ili večeras ću i onda iskresne nešto neplanirano, kasno ručamo ili nešto treće, i to „bavljenje sobom“ se jednostavno ne desi. Ali, ako ujutru pre svih tih smetalica odvojim vreme samo za sebe, obaviću jedan zadatak, uvešću zdravu naviku i biću zadovoljna obavljenim. Ovo će mi biti podstrek za sve ostale zadatke koji me čekaju tog dana.


6. Bolji san

Iako ranije ustajanje automatski asocira na kraće spavanje, ono što se zapravo desi jeste da telo počne samo da traži san i vi zapravo ranije ležete. Takav san je dubok i odmarajući. Čak i neka istraživanja potvrđuju da odrasle osobe koje vežbaju rano ujutru imaju zdraviji san: lakše utonu u san, san je dublji i ređe se bude noću.


Ovo je samo šest razloga zašto je dobro vežbati ujutru, ima ih mnogo više. Naravno, nemamo svi isti bioritam, neko se prosto ne uklapa u ovu šemu. Ali treba probati i ispratiti osećaj u telu. Meni lično odgovara i od ovih šest razloga ja bih izdvojila peti – osećaj zadovoljstva. Kad ujutru vežbam osećam se zadovoljnije i spremna sam da crpim sve svoje kapacitete.


Ipak, ne treba zaboraviti da je nabolje vreme za vežbanje ono koje vama prija.


Namaste


Foto: @iri_vu


242 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page