top of page

Dolce vita u bočici

Priča o etarskim uljima stress away, kopaiba i kedar


Današnji način života, obaveze, brige ne ostavljaju nam mnogo vremena da mislimo o opuštanju. Mešavina etarskih ulja o kojoj ću ovog puta pisati to čini na prvi miris. Kao da ste se na prvi udah našli na nekoj plaži, na opuštajućem mestu u prirodi gde sve radi za vas. Ako bih morala da izdvojim jednu mešavinu koja je za dušu i radost to bi bila ova mešavina. Na prvi miris me istovremeno obuzima mir, opuštenost i podsećanje da treba uživati u životu.


Mešavina Stress away napravljena je upravo sa tim ciljem da nas relaksira, da nam pomogne da lepše spavamo i da se lakše nosimo sa svakodnevnim stresom koji nam životni ritam nameće. Pored balansiranja emocija ova mešavina nam pomaže da podignemo imunitet - što se mene tiče potpuno savršeno!


Stress away sadrži etarska ulja kopaibe, limete, kedra, lavande, okotee i vanile.


Evo nekih od najvažnijih svojstava ovih etarskih ulja:


Limeta (Citrus auantiifolia) pored toga što nam u emotivnom smislu pomaže da budemo prisutni, limeta je sjajna za kožu.


Kopaiba (Copaifera reticulata) je jedno od retkih ulja sa visokim prirodnim stepenom koji pomaže telu da odgovori na upale. Nešto kasnije biće više reči o ovom zaista značajnom etarskom ulju.


Kedar (Cedras atlantica) ima zemljanu aromu koja daje osećaj sigurnosti. Ovo ulje umiruje, pročišćava, pomaže da lako zaspimo i imamo miran san.


Lavanda (Lavandula angustifolia) opušta, balansira i stvara nežnu umirujuću atmosferu.


Vanila (Vanilla planifolia) ima umirujuća svojstva, stvara osećaj sigurnosti, konfora, smanjuje stres.


Okotea (Ocotea quixos) je jedinstveno terapeutsko etarsko ulje koje pripada porodici cimeta. Ona podstiče telo da se bori protiv iritacije, umanjuje stres, pročišćava, reguliše nivo šećera u krvi.


Sinergija ovih ulja napravljena je u pakovanjima od 15ml i kao rolon od 10ml i uglavnom imam oba, a evo i zašto - rolon nosim u torbi i lako ga nanosim na kožu kad god poželim, a pakovanje od 15ml koristim za kreme i difuzer.


Kako koristim stress away?

 • Raspršujem ga u prostoru putem difuzera kad god poželim na more, nakon napornog dana, kad odvojim trenutak za sebe, kad radim jogu, kad želim da stvorim lepu atmosferu… Najčešće u drugoj polovini dana.

 • Volim da ga koristim tokom rada koji mi je posebno inspirativan jer me dodatno podstiče i raduje.

 • Nanosim ga na telo pomešanog sa kokosovim uljem uglavnom nakon jutarnjeg tuširanja.

 • Ponekad ga koristim u kupki za stopala kao mali SPA ritual.

 • Prija mi da kapi koje sam prethodno razmazala na dlanove umasiram u kožu temena. Pomaže mi kod tenzionih glavobolja.

 • Koristim ga kao parfem.

 • Rolon koji uvek imam uz sebe mi je instant rešenje za opuštanje kada dugo čekam u saobraćaju, kada obavljam administrativne poslove i sl.


Nežni ratnik - kopaibaSad je vreme da posvetim više pažnje etarskom ulju kopaibe. Ovo etarsko ulje se koristi da podrži prirodni odgovor tela na iritaciju, koristi se za sve vrste unutrašnjih upala, a izuzetno je jer podstiče pravilno varenje.


Etarsko ulje se dobija direktno iz drveta koje raste u Brazilskim šumama. Ovo ulje ima čak 65% beta kariofilena, supstance koja pomaže telu da reaguje na iritaciju, što kopaibu svrstava u biljke sa najvišim protivupalnim dejstvom. Njena aroma je slatkasta i vrlo nežna. Kopaiba može da se raspršuje u difuzeru, da se pije i nanosi na kožu.


Njeno glavno svojstvo je odgovor na iritaciju bilo da je fizička ili emotivna. Još jedno od neverovatnih svojstava je da pojačava dejstvo svih ostalih etarskih ulja i zato je česta u sastavu različitih mešavina.


Kako koristim kopaibu?

 • Pijem dve kapi uveče kako bih održavala zdravlje organa za varenje.

 • Kod bilo koje upale je uključim zajedno sa još nekim etarskim uljima u zavisnosti od tegoba.

 • Sjajna je kod svih upala desni, maže se na desni dva puta dnevno.

 • Odlična je i za bebe i decu kod nicanja zubića.

 • Razblaženu sa kokosovim ili maslinovim uljem nanosim je na bolne mišiće i zglobove.

 • Kod upale grla pijem ili ispiram grlo više puta dnevno. U tu svrhu koristim i druga etarska ulja, kao što je tivs.

 • Raspršujem je u difuzeru kada želim da se opustim, ponekad dodam lavandu uz kopaibu.

Umirujuća moć zemlje – kedarKedar ima drvenkastu, umirujuću, balzamičnu aromu, a samo ime mu potiče od arapske reči „kedron“ što znači snaga. Ovo etarsko ulje koristili su još Egipćani, a u Bibliji se pominje čak četrdeset puta. Kedar sadrži najveću količinu seskviterpena koji utiču na naš limbički sistem i pomažu nam da se opustimo i fokusiramo. Na duhovnom nivou ovo ulje se koristi za otpuštanje strahova i podsticanje osećaja sigurnosti. Smatra se jednim od najboljih ulja za dubok i miran san. Etarsko ulje kedra uvek imam, ne koristim ga svakodnevno tako da mi bočica potraje.


Kako koristim kedar?


 • Podstiče rast i odličan je za negu kose. U bocu organskog šampona stavim 5-10 kapi etarskog ulja kedra.

 • Za olakšavanje kašlja može se mazati na grudi.

 • Pomaže kod vraćanja čula mirisa nakon infekcija. Kap nane se maže ispod nosa, a kedar se utrljava na grudi. Potreban je duži period ali je delotvorno. Čula su nam važna, posebno čulo mirisa i njegov gubitak može da izazove razne druge tegobe.

 • Koristim ga u ormarima protiv moljaca.

 • Za bolji san utrljam po kap na tabane i slepoočnice.

 • Prija mi da kedrom i kokosovim uljem izmasiram listove i tabane nakon dugog hodanja.

 • Raspršujem ga u prostoru jer pomaže da bube ne ulaze posebno u kuću u prirodi.

 • Koristi se kod artritisa, neredovnih menstruacija, problematične kože...


Kao i na kraju svakog posta htela bih da naglasim da su ovi tekstovi nastali iz potrebe da svoju fascinaciju etarskim uljima i neformalnu edukaciju zapišem i prenesem nekome koga ova tema interesuje. Poslednjih pet godina živim svakodnevno sa njima, istražujem i isprobavam njihova svojstva i otkrivam benefite za moju porodicu i prijatelje. Etarska ulja sam slučajno otkrila, a vrlo svesno odučila da mi postanu deo svakodnevice.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page