top of page

Kradljivac bakterija – mešavina Lopovi (Thieves)


Jedno od verovatno najpopularnijih mešavina etarskih ulja je Thieves (tivs). U njoj se nalaze etarska ulja: karanfilića, limuna, cimeta, eukaliptusa, ruzmarina. Sastav mešavine je dugo bio tajna, a postoji i jedna zanimljiva legenda koja je prethodila pravljenju ove savršene kombinacije.


U 15. veku vladala je kuga. Međutim postojala je grupa lopova koji su pljačkali kuće umrlih i koji nisu oboleli od ove opake bolesti… Kada su ih napokon uhvatili, uslov da im se smanji kazna bio je da se otkrije „tajna” zbog koje su ostali nezaraženi. Tako je otkrivena kombinacija etarskih ulja koja su koristili tako što su natapali maramice kroz koje su disali dok su obilazili kuće i bogatili se. Osnivač kompanije Jangliving Geri Jang pronašao je recept u Londonskom arhivu, taj recept je zaštitio i jedini originalni recept ima ova kompanija. Sastojci su poznati, ali njihov odnos nije.


Mešavina tivs je napravljena sa ciljem da podrži imuni sistem i pomogne nam u borbi protiv virusa i bakterija. Ova kombinacija je detaljno ispitivana i dokazano je da uništava čak 99% poznatih bakterija.


Evo i kratke priče o svakom etarskom ulju koje čini ovu neizostavnu mešavinu koju nazivaju i „prirodnim antibiotikom”.


Karanfilić ima antiinflamantora svojstva, olakšava bol, nalazi se u različitim anti-age preparatima, ubija viruse, pomaže kod zubobolje…


O etarskom ulju limuna je bilo reči u posebnom postu. Ono ima izražena antiinflamantorna, antibakterijska, antifugalna svojstva. Pomaže imuni sistem i njegov zdrav odgovor na infekcije. Dijuretik je i pomaže kod izbacivanja tečnosti iz organizma. Čisti krvne sudove, kao i urinarni trakt…


Cimet ima anitifugalna, antibakterijska, antivirusna svojstva. Koristi se u lečenju dijabetesa, upale pluća, različitih problema organa za varenje.


Eukaliptus utiče povoljno na respiratorni sistem, opušta mišiće, koristi se kod groznice, upale sinusa, kašlja....


Ruzmarin je odličan za različite zapaljenske procese, pomaže pamćenje, koristi se za zapaljenje grla, protiv opadanja kose…


Bočicu tivsa uvek imam uz sebe, kao i jednu u rezervi jer ukoliko dođe do prehlade ili bilo koje duge virusne ili bakterijske infekcije on postaje broj jedan!


Tivs se može koristiti na više načina. Može se raspršivati pomoću difuzera, mazati i piti.Kako koristim tivs?

 • Redovno ga pijem, kao i moja porodica kako bismo održavali imunitet. Najčešće tokom dana deca piju sa medom, a meni je i sa vodom u redu. Može se i mazati na stopala za postizanje istog efekta.

 • U slučajevima kada infekcija nastupi pijemo ga drugačije. Više kapi, više puta dnevno do prestanka simptoma. Kako ova mešavina ima prilično jak ukus, posebno deci, u slučaju češćeg konzumiranja koristimo kapsule u koje sipamo tivs i dodamo još neko noseće ulje najčešće to bude maslinovo.

 • Pravim u maloj boci raspršivač kojim dezinfikujem radne površine, ruke… nosim ga uvek u torbi. U bočicu sa raspršivačem od 100 ml sipam 5 kapi etarskog ulja i destilovanu vodu.

 • Kod glavobolje se jedna kap stavi na prst pa se namaže na gornje nepce. Mada je meni nana sjajna protiv glavobolje. Pomaže i lavanda.

 • Mešavinu je moguće koristiti i za dezinfekciju. Povremeno je stavljam u vodu kojom perem sudove, podove… Postoje proizvodi za čišćenje kuće na bazi tivsa koje radije kupujem.

 • Odličan je za mazanje zdravih zuba kao prevencija od karijesa. Postoji i pasta za decu i odrasle na bazi ove mešavine koju koristim.

 • Volim ga stavim nekoliko kapi u difuzer kad želim da očistim prostor od mirisa nakon kuvanja ili ako nisam duže boravila u kući. Daje divan, pročišćen miris…

 • Odličan je za kupke za stopala kako bi se otklonile bakterije i gljivice.

 • Koristim ga za ispiranje grla kada imam upalu. Nekoliko kapi stavim u čašu mlake vode i tako ispiram grlo.

 • Pravim različite sprejeve za čišćenje kuće. Stavim desetak kapi tivsa, sa kašičicom sode bikarbone, šoljicom sirćeta i šoljicom alkohola i njime čistim kupatilo. Postoje različiti delotvorni recepti koji su prirodni i predivno mirišu. Danas sam isprobala recept za čišćenje drvenog nameštaja: 10 kapi etarskog ulja tivs, 1 kašika maslinovog ulja, nekoliko kapi etarskog ulja limuna i 200 ml destilovane vode.

 • Tivs se može mazati na groznice, a razblaženo sa nekim baznim ulje može se koristiti za lečenje akni.

 • Tivs je poželjno raspršivati u prostorijama u kojima vlada napeta atmosfera nakon svađa i drugih tenzičnih situacija.

Svi tekstovi koje pišem i objavljujem u vezi sa etarskim uljima su nastali na osnovu ličnog petogodišnjeg iskustva i neformalne edukacije kroz literaturu, različita predavanja…


Kod primene etarskih ulja važna je doslednost u korišćenju. Jedino tako ćemo moći da vidimo efekte i istražimo ih do kraja. I posle više od pet godina otkrivam novu primenu i iznova se uveravam u moć prirode koja je nam je na dohvat ruke.


Pored znanja za korišćenje etarskih ulja izuzetnu ulogu imaju mentori, to su osobe koje imaju iskustva u korišćenju i koje vas mogu voditi kroz proces savetovanja i odabira etarskih ulja.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

711 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page