top of page

Tamjan – vredniji od zlata


Tamjan (Boswellia carteri) je smatran svetim uljem i korišćen je u religioznim obredimo hiljadama godina unazad. Bio je poznat u vreme Hrista po svojim isceljujućim moćima i ovo ulje je bio jedan od poklona koje je Hrist dobio na rođenju. Pored tamjana Isus je na rođenju dobio i etarsko ulje miro i zlato. Etarsko ulje tamjana koristilo se za lečenje svake bolesti koja je tada bila poznata i njegova cena je u antička vremena bila veća od cene zlata i samo su najimućniji mogli da ga priušte. Tamjan se pominje u jednom od najstarijih sačuvanih medicinskih egipatskih spisa u čak 877 recepata. Kraljica Kleopatra koristila je tamjan za negu kože. Ajurvedska medicina preporučuje svakodnevno kađenje kuće tamjanom za zaštitu ukućana od virusa... O korišćenju tamjana u hrišćanskim obredima ne treba posebno ni da pišem. Njegov miris smo svi imali prilike da osetimo svaki put kada uđemo u crkvu ili manastir.


Tamjan sam počela da koristim jer mi se dopao na prvi miris, a onda sam počela da otkrivam i njegovo delovanje koje je zaista fascinantno. Ovo sam već pisala ali moja omiljena kombinacija su lavanda i tamjan u difuzeru ili na koži za negu lica i tela.


Tamjan je antidepresant, imunostimulant, antiseptik, opušta mišiće, a poznat je i po antitumornim svojstvima. Odlična svojstva pokazao je u lečenju kože, mišićno-koštanog sistema, imuniteta, organa za disanje (pomaže kod izbacivanja sekreta). Za ovo ulje nisu poznate kontraindikacije ali se za određena stanja treba konsultovati sa aromaterapeutom koji će na pravi način prepisati korišćenje etarskog ulja.Na duhovnom nivou tamjan se koristi tokom molitve, meditacije, za podizanje raspoloženja... Aroma tamjana ima toplu, drvenastu, balzamičnu aromu. Lepo se kombinuje sa drugim etarskim uljima.


Etarsko ulje tamjana dobija se destilacijom smole koje ispušta drvo tamjana. Najbolja podneblja sa kojih se destilira smola su Bliski Istok i Severna Afrika.


Frekvencija tamjana je 147 MHz!


Kako koristim tamjan?

 • Pijem ga jednom ili dva puta godišnje dve kapi dnevno mesec i po dana zbog podizanja imuniteta.

 • Stavljam ga skoro svakodnevno u kreme kojima negujem telo i kožu.

 • Koristim ga za zarastanje ranica, prvo stavim lavandu da dezinfikuje, a zatim tamjan.

 • Za inhalaciju tokom prehlade.

 • Pogodan je organe za varenje, popijem kap tamjana sa malo meda.

 • Sjajan je za poboljšanje sna, raspršujem ga tokom noći u difuzeru.

 • Za podizanje imuniteta možemo namazati kap tamjana na stopala.

 • Za ublažavanje stresnih situacija tamjan sa malo baznog ulja (kokos, maslinovo, jojobino...) namazati na zadnji deo vrata.

 • Za istu situaciju moguće i kapnuti kap na dlanove, razmazati a zatim udisati sa dlanova, tzv. suva inhalacija.

 • Odličan je u razbijanju sluzi i sekreta iz disajnih organa. Moguće je inhalirati se ili ga sa nekim baznim uljem mazati u predelu pluća.

 • Pomaže kod čestih upala ušiju, a ima široku primenu i kod tretiranja mnogih drugih bolesti.


Iako sam već pisala o ovome želim da naglasim da su tekstovi koje pišem nastali iz mog ličnog iskustva i neformalne edukacije koje sam stekla slušajući različita predavanja o aromaterapiji, čitajući literaturu i istražujući na sve moguće načine.


Zašto biram aromaterpiju?


Zato što uvek uz sebe imam bočice moćnih esencija kojima mogu da napravim čudo i preokrenem dan! Kuća mi uvek divno miriše, pažljivo biram kombinacije etarskih ulja koja ću stavljati u difuzer u zavisnosti od aktivnosti koje nas (mene i porodicu) očekuju. Dan započinjem sa nekim od citrusa ili nanom u čaši vode. Uvek imam rešenje ako se posečem, ogrebem, ako me ujede komarac, ako pokupim krpelja, ako me zaboli glava, stomak... Sa njima se negujem, ali ih koristim kao parfeme što mi je posebno zanimljivo. Već godinama ne koristim parfeme jer su me opterećivali mirisom. Sa etarskim uljima ima mnogo različitih parfema, stavljam ih u zavisnosti od raspoloženja, nemam nikakvih propratnih posledica, samo čisto uživanje u mirisima. Volim nakit za etarska ulja upravo zbog toga što ih koristim kao parfeme. Izuzetno se radujem kada u nekoj situaciji izbegnem lek, to mi predstavlja neopisivu sreću i velika mi je motivacija da nastavim da istražujem i učim o etarskim uljima. Etarska ulja bih preporučila svima koji žele da žive zdravije, u skladu sa prirodom, da svoj dom i telo očiste od hemikalija i da uz sve to dobiju bonus - kuću punu divnih mirisa!


Vitafleks tačke i aromaterapija


Na našim stopalima, dlanovima i na ušnim školjkama se nalaze vitafleks tačke, to su tačke koje su povezane sa našim organima. Delovanjem na te tačke stimuliše se rad organa.


Dovoljno je namazati kap ulja na određenu tačku. Prikazaću vam kako su raspoređene vitafleks tačke na našim stopalima.


Kod primene etarskih ulja važna je doslednost u korišćenju. Jedino tako ćemo moći da vidimo efekte i istražimo ih do kraja.


Pored znanja za korišćenje etarskih ulja izuzetnu ulogu imaju mentori, to su osobe koje imaju iskustva u korišćenju i koje vas mogu voditi kroz proces savetovanja i odabira etarskih ulja.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page