top of page
Writer's pictureZoja Pavlović

Pomorandža – smiruje i relaksira


Etarsko ulje pomorandže dolazi kao poklon uz Premium Starter Kit koji je definitivno najbolja preporuka za svakog početnika sa etarskim uljima. Paket je napravljen pažljivim odabirom etarskih ulja uz koja ćemo moći da naučimo, osetimo i uživamo u predivnim mirisima i njihovom blagotvornom dejstvu na naše telo i um. U paketu se nalazi difuzer sa dvanaest etarskih ulja – šest pojedinačnih i šest mešavina, uz još neke poklončiće koji će vas obradovati a takođe su na bazi etarskih ulja. Paket sadrži lavandu, limun, tamjan, kopaibu, pomorandžu, nanu i mešavine panaway, stress away, digize, purification, R.C., thieves.


Etarsko ulje pomorandže je vekovima poznato u Kineskoj tradiciji, koriste je za zdravlje organa za varenje a veruju i da donosi sreću! Pomorandžu su u Evropu doneli Portugalci iz južne Kine 1520. godine.


Etarsko ulje pomorandže (Citrus sinensis), slatke pomorandže dobija se presovanjem belog dela kore, baš kao i limun, grejpfrut, mandarina. Postoji i etarsko ulje koje se dobija iz cveta pomorandže koje se zove Neroli.


Etarsko ulje pomorandže ima visok nivo D-limonena, nešto više od njega ima grejpfrut, dok etarsko ulje pomorandže sadrži čak 95% d-limonena! D-limonen je prirodno jedinjenje koje se nalazi u korama citrusa. Ima izuzetno moćno protivupalno dejstvo i snažan je antioksidans. D-limonen pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba. Zabeleženi su njegovi odlični efekti u regulisanju probavnih smetnji, poboljšanju varenja, regulisanju holesterola, čišćenju urinarnog trakta od peska i kamenčića… Osim toga detoksifikuje jetru. Takođe ima umirujuće dejstvo tako da pomaže dubok i kvalitetan san i umiruje anksioznost. Kada se raspršuje u prostoru, stvara lepu, veselu, mirisnu atmosferu.


Da li ste znali da beli deo kore pomorandže sadrži najviše vitamina C?! Imajte na umu ovu informaciju kada sledeći put budete jeli pomorandžu.


Kako koristim pomorandžu?

  • Pijem nju ili limun svaki dan kap u vodi, najčešće ujutro.

  • Deci stavljam nekoliko kapi u flašicu za vodu koju nose u školu. Svaki dan.

  • Nekoliko kapi pomorandže sa kašičicom meda je sjajan slatkiš!

  • Raspršujem je u difuzeru baš često. A kod dece u njihovoj sovici (mali dečji difuzer) još češće.

  • Stavljam ga u čaj, smutije, prirodne sokove, kolače…

  • Pomorandža je i jedan od astojaka od dve mešavine koje baš volim abundance (obilje) i peace&calming (uz valor omiljena mešavina mog sina). Tokom prvog razreda svaki dan smo tufer sa nekoliko kapi ovog ulja stavljali u torbu tako da je mirisalo svaki put kad se otvori.

Mirisima prostori u kojima boravimo dobijaju još jednu dimenziju, neverovatno je gledati tu transformaciju. Nekada nije primetna, a nekada je neverovatna.


Snaga etarskih ulja


Čulo mirisa je jedino čulo koje je povezano sa limbičkim delom našeg mozga u kojem su smeštene emocije. Miris može probuditi emociju pre nego što toga i sami postanemo svesni.


Etarska ulja koristim u prostoru svakodnevno, vrlo često mi je difuzer uključen 24/7. Kada želim da napravim pozitivnu i razbuđujuću atmosferu, kada počinje novi dan, kad počinjem sa poslom u difuzer stavljam neka od sledećih ulja - pomorandžu, limun, divnu mešavinu pod nazivom joy.


Kada imam mnogo obaveza a treba da nastavim sa danom u difuzer stavljam valor, nanu…


Večernja rutina sa etarskim uljima je skoro obavezna i tada mi najviše prija da posle večere i kupanja osetim lavandu, tamjan, kedar, mešavinu peace&calming.


Mere opreza


Pomorandža kao i ostali citrusi su fotosenzitivni, sadrže molekule koji u dodiru sa direktnom sunčevom svetlošću mogu izazvati oštećenja na koži. Bezbedno je nanositi na kožu u slučaju da je ne izlažete suncu bar 12 sati. Meni su lično citrusi savršeni za difuzer i da ih pijem i tako ih najčešće koristim, mada ima slučajeva kao sada da je limun deo jedne mešavine koju sam napravila za negu kože nogu i smanjenju sitnih vena. Ako nekog interesuje neka mi piše, poslaću mu recept.


Kao i na kraju svakog posta htela bih da naglasim da su ovi tekstovi nastali iz potrebe da svoju fascinaciju etarskim uljima i neformalnu edukaciju zapišem i prenesem nekome koga ova tema interesuje. Nisam lekar i aroma-terapeut, ali imam veliko iskustvo u korišćenju ulja posebno u oblasti velnesa i nege. Poslednjih pet godina živim svakodnevno sa njima, istražujem i isprobavam njihova svojstva i otkrivam benefite za moju porodicu i prijatelje. Etarska ulja sam slučajno otkrila, a vrlo svesno odučila da mi postanu deo svakodnevice.


Ukoliko etarskim uljima želite da tretirate neko ozbiljnije zdravstveno stanje potrebno je obratiti se aroma-terapeutu. To su lekari i farmaceuti koji su se usavršavali u ovoj oblasti i koji jedini mogu da sagledavši vaše celokupno zdravstveno stanje odrede terapiju. Etarska uja treba koristiti pre svega kao deo zdravog životnog stila, za unapređenje zdravlja i imuniteta, oslobađanje i čišćenje organizma i doma od hemikalija, za mirisnu svakodnevicu.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page