top of page

Purification - mešavina u službi pročišćavanja prostora i uma


Interesovanje za etarska ulja je sve veće i zbog toga sam odlučila da prva ulja o kojima pišem budu ulja koja se nalaze u Premium Strater Kitu kompanije Youngliving. Ovaj paket napravljen je za sve početnike u etarskim uljima, sadrži difuzer i dvanaest etarskih ulja od kojih su šest singlova i šest blendova. Odnosno šest pojedinačnih (lavanda, limun, pomorandža, tamjan, kopaiba, nana) i šest mešavina (digize, thieves, purification, R.C., panaway, stress away) koje najčešće koristimo. I posle ovoliko godina korišćenja ulja uvek imam kod sebe ulja iz ovog paketa i naravno mnoga druga koja sam u međuvremenu otkrila. Nastaviću sa tekstovima dok ne obuhvatim sva ulja, mada ih nije ostalo još mnogo.


Purification je sjajna mešavina na koju mi uvek miriše kuća nakon spremanja, kad su mi tu gosti, nakon putovanja… Purification, kako mu i samo ime kaže, pročišćava – vazduh od različitih mirisa, ali i u emocionalnom smislu nam pomaže da se pročistimo od negativnih emocija.


Mešavina miriše osvežavajuće, preovlađuje citrusna nota limunove trave i citronele.


Pored ova dva ulja tu su još i čajevac, mirta, ruzmarin i lavandin.


Limunova trava ima antiseptička, antifugalna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.


Citronela je poznata kao glavni sastojak sredstava protiv komaraca i drugih buba. Njena svojstva su takođe antifugalna, antibakterijska, antiinflamatorna, sjajno miriše.


Lavandin ima antibakterijska i antispetička svojstva. Odličan je za negu kože jer ima mogućnost da regeneriše tkiva.


Čajevac ima atifugalna i antibakterijska svojstva, sjajan je u borbi protiv gljivica i bakterija.


Ruzmarin ima antispetička svojstva. Razbuđuje, smanjuje anksioznost i mentalni zamor.


Mirta ima antiseptička, antibakterijska svojstva. Prirodno je antikogestivno sredstvo. Koristi se u borbi protiv isomnije, kašlja i različitih stanja kože… Moja ćerka mnogo voli mirtu i često je stavlja na narukvicu za etarska ulja kada ide u školu.


Imajući u vidu osobine etarskih ulja koja čine purification vidimo koliko su izražena antiseptička, antibakterijska i antifugalna svojstva. Upravo zbog toga je odlična za pročišćavanje i dezinfekciju.


Evo kako je koristim:


 • Raspršujem je u prostoru koji želim da pročistim i očistim od mirisa nakon kuvanja, sređivanja...

 • Raspršujem ga u prostorijama u kojima boravim kada putujem: hoteli, apartmani i sl.

 • Pomešam 10 kapi u 50 ml destilovane vode i koristim je protiv insekata. Prskam kožu i odeću više puta u toku dana dok boravim u prirodi ili u kući.

 • Sipam na vaticu nekoliko kapi i stavim je u kantu za đubre, odlično neutrališe mirise.

 • Stavljam direktno na kožu nakon ujeda insekata ili njom namažem manje rane na koži.

 • Za lečenje bolnog grla može se namazati spolja na vrat ili staviti dve kapi u čašu mlake vode i njome ispirati grlo više puta dnevno.

 • Stavljam je direktno na bubuljicu (mada češće koristim samo ulje čajevca).

 • Vaticu sa nakapanim uljem stavljam i u dečje sportske patike zbog neutralisanja mirisa i sprečavanja da se razviju gljivice i bakterije.

Diši duboko – R.C.Ovo je još jedna od mešavina koja je obavezna u mojoj torbici, koristim je baš često, a kada je neko od nas prehlađen ona je uz tivs 24 časa u upotrebi. Nemam baš mnogo toga da napišem o njoj, ima jednostavan svež miris koji rešava mnoge probleme sa organima za disanje.

Sastoji se od mešavine nekoliko vrsta eukaliptusovog ulja, a uz njih su tu još i ulja mirte, čempresa, bora, nane, tsuge (zapadna jelka), majorana.


Čempres uzemljuje i pokreće. Bor ima slična svojstva kao eukaliptus i veoma je dobar u sinergiji sa njim. O nani je bilo reči u posebnom postu, sjajna je za disanje, razbuđivanje, bistrinu uma, kao analgetik... Tsuga (zapadna jelka) čisti, balansira, uzemljuje… Majoran ima visok nivo antioksidanasa, koristi se za opuštanje nakon vežbanja. Zovu ga i „planinska radost”. Za njega su vezane razne lepe priče iz prošlosti, evo jedne zanimljivosti a ostale ostavljamo za neku drugu priliku. U Grčkoj su mladencima pleli venac od majorana jer je ta biljka povezivana sa Afroditom, boginjom koja je simbolizovala ljubav, lepotu i plodnost.


R.C. koristim čim počnu prvi znaci prehlade. Pored ovih možda najvažnijih svojstava ovog ulja ono opušta mišiće posle napora, čisti prostor od mirisa i negativne energije. Volim da ga koristim i bez nekog posebnog povoda jer ima divan osvežavajući miris šume. I mislim da nema osobe kojoj se nije dopala na prvi miris. Na duhovnom nivou ovo ulje pomaže regeneraciju, opuštanje, olakšava tugu, koristi se prilikom meditacije, pomaže nam da prigrlimo radost i nadu…


Kako koristim R.C?

 • Mažem deci na grudi i između lopatica.

 • Raspršujem ga u difuzeru tokom dana i noći. Smiruje kašalj i olakšava spavanje kad se raspršuje.

 • Inhaliram se u blizini difuzera kako bih otpušila nos.

 • Tokom prehlade koristim više puta dnevno – mažem ga direktno na vrat, slepoočnice, grudi.

 • Koristim ga u za izradu prirodnog omekšivača za veš. U bocu od 500ml stavim 1/3 jabukovog sirćeta, 2/3 destilovane vode i 20 kapi nekog etarskog ulja. Veš bude mekan i mirisan, a nema hemije.

 • Našla sam i recept za kapi za nos – u bočicu se doda prstohvat morske soli, desetak kapi etarskog ulja R.C. u ostatak bočice napuniti destilovanu vodu. Nisam još isprobala ali planiram.

Kao i na kraju svakog posta htela bih da naglasim da su ovi tekstovi nastali iz potrebe da svoju fascinaciju etarskim uljima i neformalnu edukaciju zapišem i prenesem nekome koga ova tema interesuje. Poslednjih pet godina živim svakodnevno sa njima, istražujem i isprobavam njihova svojstva i otkrivam benefite za moju porodicu i prijatelje. Etarska ulja sam slučajno otkrila, a vrlo svesno odučila da mi postanu deo svakodnevice.


Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tome na koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.

206 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page